Šesť modelov značky PEUGEOT, ktoré získali titul európske Auto roku

Šesť modelov značky PEUGEOT, ktoré získali titul európske Auto roku
Pridané 30.03.2020

Stali sa symbolmi svojej éry a písali históriu automobilizmu: Od 504 až po novú 208-ku, šesť modelov značky PEUGEOT, ktoré získali titul európske Auto roku.

Zvolenie nového modelu PEUGEOT 208 za "Auto roku 2020" 2. marca v Ženeve zároveň znamená, že značka  PEUGEOT získala najvýznamnejšiu automobilovú cenu v Európe už šiestykrát. Túto prestížnu cenu každoročne udeľuje nezávislá porota, zložená zo šesťdesiatich európskych motoristických novinárov.

PEUGEOT 208 je prvým mestským kompaktným autom s logom leva na kapote, ktoré sa môže pochváliť titulom Auto roku. Kráča tak v stopáchpiatich iných kľúčových modelov z odlišných segmentov, ktoré toto významné ocenenie získali pred ním. Výnimočný sedan PEUGEOT 504 (1969). Univerzálny sedan vyššej triedy PEUGEOT 405 (1988). Kompaktné rodinné autá PEUGEOT 307 (2002) a PEUGEOT 308 (2014). A napokon SUV PEUGEOT 3008 (2017), ktoré sa stalo vôbec prvým “športovo-úžitkovým autom”, ktoré túto cenu získalo od jej vzniku v roku 1964.

Zoznam úspechov značky PEUGEOT odráža jej dominantnú pozíciu, ktorú v posledných piatich dekádach automobilovej histórie získala najmä vďaka dôrazu na dizajn, technické riešenia, nové technológie a výkonnosť svojich vozidiel.

PEUGEOT 208

Nový PEUGEOT 208, ďalšie "dokonalé číslo"

Nový PEUGEOT 208 sa stal šiestym modelom značky PEUGEOT, ktorý získal najrešpektovanejšiu európsku cenu. Jeho dizajn je osobitý, nezameniteľný a príťažlivý. Nový PEUGEOT 208 sa tak stáva jedným z míľnikov značky PEUGEOT na jej ceste, smerujúcej k vytváraniu exkluzívnejších áut. Využíva technológie, pripravujúce pôdu pre nástup čiastočne autonómnych áut, vrátane najnovšej generácie jazdných asistentov, patriacich v jeho triede k tomu najlepšiemu. Svojim budúcim vodičom dáva možnosť výberu medzi elektrickým a spaľovacím motorom.

Vo svete elektrickej mobility predstavuje nový PEUGEOT e-208 významný míľnik. S dojazdom 340 km (podľa certifikačného protokolu WLTP), výkonom 100 kW (136 k) a maximálnym krútiacim momentom 260 Nm (dostupným od rýchlosti 0 km/h), ktorý mu umožňuje zrýchliť z 0 na 100 km/h len za 8 sekúnd, ponúka so svojimi tromi jazdnými režimami Sport, Normal a Eco výnimočný a neopakovateľný jazdný zážitok.

NovýPEUGEOT 208 je skutočným bestsellerom, na ktorý automobilka od septembrového uvedenia na európsky trh eviduje už 130 000 objednávok, pričom 15% z nich je na elektrickú verziu.

PEUGEOT 504

PEUGEOT 504, prvý titul pre nádherné "oči Sophie LORENOVEJ"

Ak chceme objaviť prvý PEUGEOT, ktorýzískal titul európske "Auto roku", treba sa v histórii vrátiť  späť o viac než polstoročie.

 V roku 1969 sa PEUGEOT 504  stal vôbec prvým modelom značky, ktorý v prestížnej ankete zvíťazil.  Tento veľký sedan predznamenal  vzostup áut strednej triedy. Po technickej stránke bol nástupcom PEUGEOTU 404, zavesenie všetkých štyroch kolies sa však zmenilo na nezávislé, ktoré bolo v automobile PEUGEOT prvýkrát použité v spojení s pohonom zadných kolies.

Jeho unikátny vzhľad bol výsledkom blízkej spolupráce medzi divíziou PEUGEOT Style a štúdiom Pininfarina. Dizajnéri z dielne Pininfarinavytvorili bočnú siluetu auta, vrátane skosenej zadnej časti, ktorá sa stala legendárnou. PEUGEOT Style bol zodpovedný za prednú masku, o ktorej taliansky dizajnér potom, ako odovzdal svoju časť projektu vyhlásil, že má “oči Sophie Lorenovej”!

PEUGEOT 504 sa vďaka svojej mimoriadnej odolnosti a robustnosti stal kráľom pretekárskych tratí a víťazom mnohých rely, vrátane východoafrického Safari Rally,  rely Maroko a Bandamarely.

Prvé "Auto roku" značky PEUGEOT sa vyrábalo od roku 1968 až do roku 2005, celkovo sa vyrobilo 3 713356 kusov, z čoho bolo 2 644326 sedanov.

PEUGEOT 405

PEUGEOT 405, zvolený takmer jednomyseľne

Približne o dve dekády neskôr, v roku 1988, v ankete “Auto roku” zvíťazil ďalší sedan, tentokrát PEUGEOT 405. Pritom si od 54 z 57 členov poroty vyslúžil najvyššie ohodnotenie!

So vzhľadom, čiastočne vychádzajúcim z modelu 205, poskytoval 405 výnimočný komfort a radosť z jazdy. Výborný podvozok bol k dispozícii už od základného prevedenia. Súčasťou výbavy boli aj nové technológie, vrátane bŕzd s ABS a naftového motoru s objemom 1,9 litra a výkonom 90 koní.

PEUGEOT 405 bol vyrobený aj v športovej verzii Mi16, ktorá v dobe jej uvedenia patrila k tomu najlepšiemu na trhu. Využívala štvorvalcový  motor s výkonom 160 koní a štyrmi ventilmi na každý valec, ktorý v tom čase patril k najefektívnejším.

Na rely špeciále, čo bolo kupé odvodené od sedanu, vyhral Ari Vatanen v rokoch 1989 a 1990 rely Paríž-Dakar. Po technickej stránke tento špeciál vychádzal z modelu 205 Turbo 16. Ari Vatanen taktiež vyhral, tentokrát na aute, vychádzajúcom z verzie 405 T16, legendárne preteky do vrchu v Pikes Peak.  Jeho úžasnú jazdu si budú všetci navždy pamätať aj vďaka krátkometrážnemu filmu “ClimbDance”, ktorý ju zachytáva.

Popri športových úspechoch bol však model 405 úspešný aj komerčne, celosvetovo sa z neho predalo vyše 5 miliónov kusov.

PEUGEOT 307

PEUGEOT 307 - sedan, ktorý otvoril nové obzory

V roku 2002 PEUGEOT 307 dokonale zapadol do novej generácie kompaktných, priestranných a vyšších rodinných áut, práve prichádzajúcich na trh. Aj vďaka tomu po 14 rokoch od úspechu PEUGEOTU 405, získal v roku 2002 titul európskeho “Auta roku”.

Od svojich konkurentov sa PEUGEOT 307 odlišoval najmä neštandardnou výškou, čo umožnilo cestujúcim oveľa pohodlnejšie nastupovanie. Jeho atraktívny a dynamický vonkajších vzhľad bol výrazne inšpirovaný modelom PEUGEOT 206. Vďaka veľkému prednému sklu poskytoval vodičovi lepší výhľad dopredu. Priestranný, prispôsobivý a praktický interiér pre zmenu vychádzal z áut kategórie MPV.  Vynikol aj výborným odhlučnením a extra účinnými brzdami.  PEUGEOT 307 využíval aj agregát 2.0 HDi s výkonom 110 koní, ktorý bol svojho času aj vďaka filtru pevných častíc najčistejším naftovým motorom na trhu.

PEUGEOT 307 bol modelom, pri ktorom Peugeot prvýkrát uplatnil princíp, pracovne nazvaný “sedmokráska” , vďaka ktorému vzniklo viacero výnimočných karosárskych verzií, vrátane 3-, 4- a 5-dverových sedanov, kombi, respektíve SW a kupé-kabrioletu. A nesmieme zabudnúť ani na verziu 307 WRC, ktorá v rámci seriálu majstrovstiev sveta v rely pokračovala v rokoch 2004 a 2005 v stopách svojho úspešného predchodcu, špeciálu 206 WRC.

Z modelu PEUGEOT 307 sa vo všetkých karosárskych verziách predalo spolu vyše 3,7 milióna kusov.

PEUGEOT 308

PEUGEOT 308, zvíťazila dynamika v kombinácii s eleganciou

V roku 2014 vstúpila nielen značka s levom v logu, ale aj celý automobilový svet do úplne novej éry. PEUGEOT 308 bol inžiniermi a dizajnérmi navrhnutý ako moderný a športovo pôsobiaci sedan. Vďaka platforme EMP2 bol nový PEGUEOT 308 nielen kompaktnejší, ale aj ľahší (v porovnaní s predchodcom až o 140 kg). Aj vďaka tomu sa svojimi jazdnými vlastnosťami okamžite zaradil na špičku svojej triedy.

Prístrojová doska nového modelu 308 bola tiež doslova nabitá novými technológiami a navrhnutá tak, aby vodičovi poskytla nový a bezprostrednejší  zážitok z jazdy: kompaktný volant, head-up displej, zvýšená stredová konzola a veľký 9,7-palcový dotykový displej. PEUGEOT i-Cockpit®, inšpirovaný konceptom SR1, nastavil v automobilovom svete úplne nový štandard a stal sa poznávacím znamením automobilov s logom leva na kapote.

Od uvedenia na trh koncom roku 2013 sa doteraz celosvetovo predalo 1,7 milióna modelov PEUGEOT 308, v tomto čísle sú zahrnuté všetky karosárske verzie.

PEUGEOT 3008

PEUGEOT 3008, prvé SUV zvolené za “Auto roka”

PEUGEOT 3008, vôbec prvé SUV, ktoré v ankete “Auto roku” zvíťazilo od jej vzniku v roku 1964, predstavuje ďalší míľnik na ceste značky k vytváraniu exkluzívnejších áut.

Výsledkom je originálna kombinácia výnimočného vzhľadu, cestovného komfortu a jazdných vlastností.

PEUGEOT 3008je stelesnením predstavy značky PEUGEOT o tom, ako by malo vyzerať moderné SUV, prichádzajúce na trh, kde vládne obrovský dopyt práve po tomto type karosérie.  Aj to zohralo významnú úlohu v tom, že PEUGEOT 3008 bol v roku 2017 zvolený za “Auto roku”. Svoju premiéru v ňom mala  aj nová generácia systému PEUGEOT i-Cockpit®, známa ako "Amplify", ponúkajúca nielen výnimočný zážitok  zo šoférovania, ale plniaca zároveň aj úlohu rozhrania, sprístupňujúceho nové pokročilé funkcie jazdných asistentov a permanentné online pripojenie.

PEUGEOT 3008 sa stal neodmysliteľnou súčasťou sveta SUV aj vďaka svojim off-roadovým schopnostiam, umocneným systémomAdvancedGripControls jeho piatimi režimami trakčnej kontroly, pomocou ktorých sa dokáže prispôsobiť akémukoľvek terénu a povrchu. V roku 2016 predstavil PEUGEOT Sport verziu 3008 DKR. Tento špeciál s levom na kapote sa do histórie rely Dakar nezmazateľne zapísal slávnym hetrikom z roku 2017 a následne ďalším víťazstvom v nasledujúcom roku.

Od jeho uvedenia na trh v októbri 2016 sa celosvetovo doteraz  predalo z modelu PEUGEOT 3008 vyše 900 000 kusov.

Porota COTY: zložená z európskych expertov

Porota súťaže “Auto roka” (COTY – Car Of The Year) je zložená zo 60 nezávislých automobilových novinárov. Sú to odborníci, pochádzajúci z 23 krajín.

Počet zástupcov jednotlivých krajín závisí od veľkosti  a významu ich automobilového trhu. Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo majú šesť zástupcov, Zvyšní členovia poroty sú z Rakúska, Belgicka, Českej republiky, Dánska, Fínska, Grécka, Maďarska, Írska, Luxemburska, Holandska, Nórska, Poľska, Portugalska, Ruska, Slovinska, Švédska, Švajčiarska a Turecka.

Porota každoročne vyberie jedného víťaza. Víťazom je vždy najzaujímavejší model bez ohľadu na cenu, typ karosérie a segment, do ktorého patrí. K najdôležitejším rozhodovacím kritériám patria technické a technologické inovácie a hodnota za peniaze. Anketa COTY existuje od roku 1964 a je najstaršou a najrešpektovanejšou európskou automobilovou cenou.

"Fakt, že sme sa so šiestimi titulmi dostali medzi tri najoceňovanejšie značky v ankete Auto roka nás napĺňa obrovskou hrdosťou. PEUGEOT vyhral v ankete COTY trikrát v priebehu šiestich rokov, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej inej značke. Aktuálne jazdia po cestách hneď tri modely PEUGEOT, ktoré sa môžu pochváliť ocenením “Auto roka”: nová 208-ka, SUV 3008 a kompaktný sedan 308. NovýPEUGEOT 208 zvíťazil aj vďaka tomu, že ponúka možnosť voľby medzi elektrickým a spaľovacími motormi a to navyše za veľmi dostupné ceny. Jeho odvážny dizajn a technológie učarujú každému. Ocenenie “Auto roka” je výborným nástrojom na stmelenie našej spoločnosti a dobrou referenciou pre našich zákazníkov.” povedal Jean-Philippe IMPARATO, riaditeľ spoločnosti PEUGEOT.

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl