Nový Peugeot e-EXPERT Hydrogen

Nový Peugeot e-EXPERT Hydrogen
Pridané 31.05.2021

Vzhľadom na stúpajúcu požiadavku intenzívne znižovať lokálne emisie svojich vozidiel, sa automobilka PEUGEOT stala jedným z prvých výrobcov, ktorý od roku 2021 ponúka v sériovej výrobe, v segmente kompaktných úžitkových vozidiel, okrem vozidiel so spaľovacími a batériami napájanými elektrickými motormi aj elektrickú verziu poháňanú vodíkovými palivovými článkami.

Nový PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen, vodík v sériovej výrobe

Vodík v sériovej výrobe

Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen sa tak stal najnovším symbolom stratégie značky Rozšírená sila voľby, ktorá dáva zákazníkom možnosť výberu spomedzi širokej palety motorov, ktoré najlepšie vyhovujú ich potrebám.

Verzia poháňaná vodíkovými palivovými článkami znamená ukážku rýchleho rozvoja elektrifikovanej ponuky modelového radu Peugeot EXPERT. Po tom, ako sa v roku 2020 predstavila elektrická verzia modelu e-EXPERT, ktorá začiatkom roka 2021 získala ocenenie ako Medzinárodný van roka. Pre značku PEUGEOT ide o šieste takéto ocenenie od roku 1992.

Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen prináša do sériovej výroby inovatívny a špeciálne pre koncern STELLANTIS vyvinutý stredne výkonný plug-in vodíkový elektrický systém s palivovými článkami, ktorý tvoria:

  • Palivový článok, ktorý vytvára elektrinu potrebnú na pohon vozidla vďaka vodíku uloženému v nádržiach,
  • Vysokonapäťová lítiovo-iónová nabíjateľná batéria s kapacitou 10,5 kWh, ktorú možno nabíjať z elektrickej siete a počas niektorých fáz jazdy taktiež poháňa elektrický motor.

Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen sa vyznačuje:

  • Schopnosťou absolvovať akúkoľvek vzdialenosť bez vypúšťania lokálnych emisií CO2,
  • Možnosťou doplniť vodík za 3 minúty, čo podľa testovacieho cyklu WLTP znamená dojazd do vzdialenosti 400 km (predbežný údaj),
  • Nabíjacím konektorom pre vysokonapäťovú batériu,
  • 2 dĺžkami karosérie (Standard a Long) s rovnakými úžitkovými vlastnosťami, ako majú verzie poháňané naftovým či elektrickým motorom napájaným batériami,
  • Nákladným priestorom s objemom 6,1m3,
  • Užitočným zaťažením do 1 100 kg,
  • Schopnosťou ťahať príves s hmotnosťou do 1 000 kg.

S výraznou osobnosťou, tichým vstupom do centier miest, bez emisií CO2 a bez kompromisov v oblasti využiteľného výkonu je nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen ďalším rozšírením ponuky mobility. Ide o odpoveď na očakávania a potreby firemných zákazníkov ako aj viacerých mestských komunít zameraných na zachovávanie kvality života obyvateľov.

Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen sa bude od konca roka 2021 ponúkať najprv firemným zákazníkom (priamy predaj) vo Francúzsku a v Nemecku. Vyrábať sa bude vo Francúzsku, v závode v meste Valenciennes a následne sa bude pretvárať v Kompetenčnom centre koncernu STELLANTIS zameranom na vodíkovú technológiu, v nemeckom meste Rüsselsheim.

Nový PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen ďalším rozšírením ponuky mobility

Trh a zákazníci

V Európe sa ročne predá viac ako 750 000 vozidiel zo segmentu kompaktných úžitkových vozidiel. Model PEUGEOT Expert každoročne, od predstavenia v roku 2016, zvyšoval svoj trhový podiel.

Spojením elektrického pohonu so schopnosťou natankovať za 3 minúty vodík postačujúci na dojazd do vzdialenosti viac ako 400 km (podľa testovacieho cyklu WLTP, predbežná hodnota) sa technológia vodíkových palivových článkov stáva odpoveďou na neustále rastúce množstvo komplexných požiadaviek a potrieb, pričom im prináša väčšiu slobodu pri napĺňaní ich aktivít.

Zaručuje:

  • Väčší dojazd, ktorý sa stáva čoraz dôležitejší, pretože mnoho kompaktných dodávok operuje v predmestských oblastiach ako aj v husto osídlených centrách miest, kde rastie tlak na používanie bez emisných riešení,
  • Kompletné zachovanie hlavných funkcií ľahkých úžitkových vozidiel: transport veľkých a ťažkých predmetov,
  • Maximálnu logistickú flexibilitu a optimálne využitie.

PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen vznikol okolo stredne výkonného plug-in vodíkového elektrického systému s palivovými článkami, ktorý spája výhody vodíka, batériovej technológie a elektrického pohonu.

Vodík v nádrži napája palivové články, ktoré vytvárajú elektrickú energiu potrebnú na pohon vozidla na dlhé vzdialenosti, zatiaľ čo vysokonapäťová batéria ponúka, okrem iného, energiu potrebnú na zaručenie dynamického výkonu. Celý systém je do vozidla zabudovaný tak, aby neboli potrebné kompromisy v oblasti objemu, ani zaťaženia.

Vodík sa stáva hlavným pilierom energetickej zmeny a začína sa oznamovať viacero medzinárodných projektov. Infraštruktúra sa vyvíja najmä v Európe a Európska aliancia pre čistý vodík plánuje do podpory tohto riešenia investovať približne 60 miliárd eur.

Vďaka týmto vládnym plánom v Európe neustále rastie počet vodíkových staníc a značka PEUGEOT spolupracuje priamo s dodávateľmi energie, aby ponúkla výhodné balíčky.

Next gen e-Van Hydrogen: technológia novej generácie

Vychádzajúc z platformy EMP2 (Efficient Modular Platform) je nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen plne elektrické vozidlo, spájajúce na palube dva druhy elektrickej energie:

  • Vodíkové palivové články, umiestnené v motorovom priestore v prednej časti vozidla, ktoré dodávajú energiu elektrickému motoru, pričom prebieha reakcia medzi vodíkom uskladneným v nádrži s kyslíkom z okolitého ovzdušia. Z výfukového potrubia potom vychádza iba vodná para.
  • Elektrický motor s permanentným magnetom a maximom výkonu 100 kW (136 k), ktorý dodáva 260 Nm krútiaceho momentu. Nachádza sa na prednej náprave a ide o podobné riešenie, ako používa model PEUGEOT e-EXPERT (elektromobil poháňaný batériami), pričom jeho prevodovka je upravená tak, aby dokázala pokryť potreby úžitkových vozidiel.
  • Vysokonapäťové lítiovo-iónové batérie s kapacitou 10,5 kWh a výkonom 90 kW, ktoré sa nachádzajú pod sedadlami v kabíne.
  • Trojfázovú palubnú nabíjačku s výkonom 11 kW, umiestnenú v motorovom priestore.
  • Systém zásobníkov pozostávajúci z 3 vodíkových nádrží umiestnených pod podlahou s celkovým objemom 4,4 kg a tlakom 700 bar.
Nový PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen, vodík v sériovej výrobe

Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen ponúka dojazd do vzdialenosti 400 km podľa WLTP (predbežné hodnoty), pričom približne 50 km prejde vozidlo na energiu z vysokonapäťovej batérie.

Tankovanie vodíka je rýchle a jednoduché, trvá iba tri minúty a slúži na to otvor v ľavom zadnom blatníku.

Vysokonapäťová batéria (10,5 kWh) sa nabíja cez konektor v ľavom prednom blatníku. Palubná 11 kW trojfázová nabíjačka zaručuje nasledovné nabíjacie časy:

  • z 11 kW nástennej nabíjačky Wall Box (32 A): plné nabitie za menej ako hodinu,
  • zo zosilnenej zásuvky (16 A): plné nabitie za 3 hodiny,
  • zo štandardnej zásuvky (8 A): plné nabitie za 6 hodín,
Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen ponúka dojazd do vzdialenosti 400 km

Stredne výkonný plug-in vodíkový elektrický systém s palivovými článkami pracuje v nasledovných režimoch:

  • Pri štarte a v nízkych rýchlostiach: energiu na pohyb zabezpečujú iba samotné vysokonapäťové batérie,
  • V ustálených rýchlostiach: palivový článok dodáva energiu priamo do elektromotora,
  • Počas zrýchľovania, predbiehania či jazdy do kopca: elektromotoru dodávajú energiu palivové články aj elektromotor,
  • Počas brzdenia a spomaľovania elektromotor nabíja vysokonapäťové batérie.

Výkon je dostupný hneď od naštartovania vozidla, takže je hneď pripravené reagovať bez vibrácií, hluku, radenia rýchlostí, zápachu a, samozrejme, bez emisií CO2. Jediné emisie systému z výfukového potrubia predstavuje vodná para.

Vozidlo pre zvýšenie bezpečnosti chodcov pri jazde v mestách do rýchlosti 30 km/h vydáva zvukový signál, ktorý vystríha, že sa blíži pri jazde vpred aj vzad.

Pre zvýšenie pokoja a istoty vodiča platí na vysokonapäťovú batériu záruka na 8 rokov alebo 160 000 km. Počas tohto obdobia poskytne batéria aspoň 70 % svojej kapacity.

Stredne výkonný plug-in vodíkový elektrický systém

Next Gen e-Van: schopnosti a funkčnosť bez kompromisov

Nový model PEUGEOT e-Expert Hydrogen spája kompaktné rozmery exteriéru s maximálnym úložným objemom. Umiestnenie nádrží na vodík pod podlahou umožňuje udržať objem ložného priestoru, ktorý je v každom ohľade rovnaký ako v prípade verzií s naftovým alebo elektrickým pohonom.

Toto umiestnenie zaručuje bezpečnosť a zároveň prispieva k optimálnemu rozloženiu hmotnosti, k potešeniu a k rovnakým jazdným vlastnostiam ako v prípade verzií so spaľovacím motorom.

Upravené nastavenie tlmičov a pružín zaručuje plný komfort a tým aj najlepší možný komfort v prázdnom aj naplnenom stave.

Vodič nového modelu PEUGEOT e-Expert Hydrogen si vo všetkých jazdných situáciách užíva maximálny komfort aj vďaka špeciálne nastavenému posilňovaču riadenia, čím sa udržiava polomer otáčania 12,4 m (verzia Standard medzi obrubníkmi).

Nový model PEUGEOT e-Expert Hydrogen je dostupný vo dvoch verziách:

  • Standard s dĺžkou 4,95 m,
  • Long s dĺžkou 5,30 m.

Využiteľný objem s hodnotou až do 6,1 m3, ako aj priestor pre vodiča a spolujazdca v dvojsedadlovej kabíne sú rovnaké ako v prípade verzií so spaľovacími motormi.

Maximálne povolené zaťaženie 1 100 kg je špecifické pre vodíkovú elektrickú verziu.

Schopnosť ťahať príves zostala zachovaná s možnosťou ťahať náklad s hmotnosťou 1 000 kg.

Next Gen e-Van: schopnosti a funkčnosť bez kompromisov

Nový model PEUGEOT e-Expert Hydrogen sa dodáva iba v jednej verzii výbavy, čo zjednodušuje ponuku aj voľbu. Obsahuje všetky potrebné prvky komfortu a bezpečnosti:

  • 2 samostatné sedadlá v kabíne,
  • 2 posuvné dvere,
  • 17-palcové disky kolies,
  • Elektrickú parkovaciu brzdu s asistentom pri rozbiehaní do kopca, Manuálnu klimatizáciu,
  • Visiopark 1, parkovaciu kameru so záberom 180 stupňov,
  • 7-palcovú stredovú dotykovú obrazovku s Peugeot Connect (navigácia TomTom 3D, Bluetooth a možnosť zrkadlenia obsahu kompatibilná s rozhraniami Apple CarPlayTM a Android AutoTM).

Next Gen e-Van Hydrogen by PEUGEOT

Nový model PEUGEOT e-Expert si zachováva svalnatý, robustný a hodnotný vzhľad verzií so spaľovacími motormi a pridáva zopár špeciálnych prvkov.

V exteriéri:

  • označenie e-Expert Hydrogen na zadnej časti,
  • veko konektora na plnenie vodíka na ľavej zadnej časti,
  • veko nabíjacieho konektora na ľavej prednej časti,
  • špeciálna stredová mriežka,
  • odpruženie vyššie o 40 mm.
Next Gen e-Van Hydrogen by PEUGEOT

V interiéri:

  • oanalógová prístrojová doska s farebnou schémou upravenou podľa technológie,
  • špeciálna grafika na stredovej dotykovej obrazovke s navigáciou TomTom Traffic 3D,
  • ovládač automatickej prevodovky e-Toggle,
  • ovládač jazdných režimov, ktorý umožňuje voľbu režimov Eco, Normal alebo Power,
  • elektrická parkovacia brzda.

Kokpit nového modelu PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen

V okolí sedadla vodiča sa nachádza stredová konzola vytvorená tak, aby sa na nej nachádzali:

  • ergonomický a ideálne zabudovaný volič prevodovky e-Toggle. Volia sa ním funkcie Parkovanie / Cúvanie / Neutrál / Jazda vpred a Brzdenie,
  • ovládač 3 jazdných režimov Eco / Normal / Power,
  • ovládač elektrickej parkovacej brzdy,
  • odkladací priestor v hornej časti,
  • odkladací priestor na boku v blízkosti držiaka ovládača elektrickej parkovacej brzdy.
Kokpit nového modelu PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen

Nový model PEUGEOT e-Expert Hydrogen ponúka prostredníctvom voliča 3 jazdné režimy:

  • Eco (60 kW, 190 Nm): pre lepší dojazd,
  • Normal (80 kW, 210 Nm): ideálny pre každodenné využívanie,
  • Power (100 kW, 260 Nm): upravený výkon na prevoz ťažkého nákladu.

Vozidlo má aj dva režimy brzdenia, ktoré ovládajú rôznu mieru rekuperácie:

  • mierny, ktorý vytvára podobný pocit ako vo vozidlách so spaľovacím motorom,
  • vyšší (dostupný po stlačení tlačidla B umiestneného na voliči prevodovky), ktorý zvyšuje mieru spomaľovania po pustení akceleračného pedála.
3 jazdné režimy PEUGEOT e-Expert Hydrogen

Nový model PEUGEOT e-Expert Hydrogen dostal do výbavy elektrickú parkovaciu brzdu. Okrem uvoľnenia priestoru sa táto automatická funkcia vyznačuje aj tým, že pri každodennom využívaní zvyšuje komfort a prináša viac pokoja.

Zmenilo sa aj usporiadanie prístrojovej dosky a prináša informácie potrebné na jazdu s vozidlom s palivovými článkami:

  • ukazovateľ výkonu zobrazuje úroveň spotreby energie (ECO, optimalizácia spotreby alebo POWER, maximálny výkon či CHARGE pre získavanie energie),
  • ukazovateľ množstva vodíka,
  • ukazovateľ stavu nabitia batérie,
  • farebná schéma zobrazujúca informácie z palubného počítača a dojazd.

Nový model PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen je prvým sériovo vyrábaným vozidlom značky PEUGEOT, ktoré ponúka aj elektrickú verziu s palivovými článkami. S týmto novým vozidlom, ktoré dokonale stelesňuje stratégiu Rozšírená sila voľby, sa značka PEUGEOT výrazne posúva v elektrifikácii svojich modelov.

Technologická inovácia na základe očakávania a potrieb zákazníkov a trhu bez kompromisov v oblastiach využiteľného výkonu či potešenia z jazdy. A, samozrejme, bez lokálneho vylučovania emisií CO2.

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl