Ako odstrániť živicu z laku auta?

Ako odstrániť živicu z laku auta?
Pridané 28.04.2024

Živica z dreva môže byť na aute veľmi odolná a jej odstránenie môže byť náročné. Je však dôležité, aby ste živicu odstránili čo najskôr, aby ste predišli poškodeniu laku.

Čo je živica?

Živica je organický produkt, ktorý produkujú niektoré rastliny a živočíchy. Rastlinná živica sa vyskytuje najmä u ihličnatých stromov, ale môže sa vyskytovať aj u iných rastlín, ako sú napríklad borievky, cédre, smreky a jedle. Živica sa vylučuje z lyka stromov a pomáha chrániť stromy pred poškodením.

Živica je zvyčajne hnedastá alebo žltkastá, ale môže mať aj iné farby, napríklad červenú, čiernu alebo zelenú. Živica je viskózna tekutina, ktorá môže rýchlo stuhnúť.

Živica je dôležitý prírodný produkt, ktorý sa používa na rôzne účely, čo však trápi motoristov je živica na aute, ktorá môže poškodiť lak.

Ako sa dostane živica na auto?

Živica sa na auto môže dostať rôznymi spôsobmi. Najbežnejším spôsobom je, že sa na auto dostane pri parkovaní pod stromami. Živica môže odkvapkávať z konárov stromov alebo môže byť roztrúsená na zemi. Ak auto prechádza okolo stromu, ktorý vylučuje živicu, môže sa živica prilepiť na lak auta.

Pri akej teplote kvapká živica zo stromov?

Živica zo stromov kvapká pri rôznych teplotách, v závislosti od typu stromu a od toho, aká je teplota vzduchu. Vo všeobecnosti platí, že živica kvapká pri teplotách nad 20 °C.

Pri teplotách pod 20 °C je živica hustejšia a menej tekutá. Pri týchto teplotách živica zo stromov kvapká len zriedka.

V lete môže živica kvapkať aj počas slnečných dní. Nižšie teploty, pri ktorých živica kvapká, sa vyskytujú na jar a na jeseň, keď sú teploty vzduchu mierne. V týchto ročných obdobiach môže živica kvapkať aj v noci. Niektoré druhy stromov, ako napríklad borovice, vylučujú živicu celoročne. Živica týchto stromov môže kvapkať aj pri nízkych teplotách.

Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa živica dostala na vaše auto, je najlepšie parkovať ho v tieni (ak už parkujete pod stromami), kde je teplota vzduchu nižšia. Ak parkujete pod stromami, je najlepšie umyť si auto čo najskôr po príchode domov.

Ako poškodzuje živica lak auta?

Živica môže poškodiť lak auta rôznymi spôsobmi, často v dôsledku svojich lepkavých a chemických vlastností. Tu sú hlavné spôsoby, ako živica môže poškodiť lak:

  • Lepivé zvyšky: keď živica skapáva na povrch auta, rýchlo tvrdne a vytvára lepkavý povlak. Tento povlak môže priťahovať ďalšiu špinu a prach, čo vedie k zvýšenému usadzovaniu nečistôt.
  • Chemické poškodenie: niektoré druhy živice môžu obsahovať chemické zložky, ktoré sú agresívne voči automobilovému laku. Tieto látky môžu postupne erodovať ochrannú vrstvu laku a spôsobiť jeho matnenie alebo vyblednutie.
  • UV žiarenie a teplo: živica môže na povrchu auta pôsobiť ako lupienok, ktorý zosilňuje účinky UV žiarenia a tepla na lak. To môže urýchliť proces starnutia laku a viesť k jeho vyblednutiu alebo popraskaniu.
  • Odstránenie živice: pokusy o odstránenie živice bez vhodných čistiacich prostriedkov alebo techník môžu tiež poškodiť lak. Použitie ostrých predmetov na škrabanie alebo použitie príliš agresívnych chemikálií môže spôsobiť škrabance alebo iné poškodenia laku.
  • Dlhodobé znečistenie: ak sa živica neodstráni dlhší čas, môže dôjsť k trvalejším škodám, ako je trvalé sfarbenie alebo poškodenie laku, ktoré môže byť náročné alebo nemožné opraviť bez profesionálneho zásahu.

Preto je dôležité odstrániť živicu z laku auta čo najskôr a používať na to správne metódy a produkty, aby sa predišlo poškodeniu.

Prečo nejde odstrániť živica z laku v autoumyvárke?

Živica z dreva je veľmi odolná a jej odstránenie môže byť náročné. Je to preto, že živica je prírodný produkt, ktorý obsahuje živicové kyseliny. Tieto kyseliny sú veľmi priľnavé a môžu sa ľahko zažrať do laku auta.

Autoumyvárky používajú na umývanie áut vysokotlakové trysky, ktoré sú účinné pri odstraňovaní nečistôt a prachu. Avšak vysokotlakové trysky nie sú vždy účinné pri odstraňovaní živice. Je to preto, že živica môže byť príliš odolná alebo môže byť zažratá do laku auta príliš hlboko.

Okrem toho autoumyvárky používajú na umývanie áut aj chemické čističe. Tieto čističe môžu pomôcť odstrániť niektoré druhy nečistôt, ale nie sú vždy účinné pri odstraňovaní živice.

Ak chcete odstrániť živicu z laku auta, je najlepšie použiť odstraňovač živice. Odstraňovače živice obsahujú chemické látky, ktoré rozpúšťajú živicu a uľahčujú jej odstránenie.

Odstraňovače živice sú dostupné v obchodoch s autodoplnkami a online.

Autochémia na živicu

Existujú špeciálne produkty na odstránenie živice z laku auta, ktoré sa nazývajú odstraňovače živice. Odstraňovače živice obsahujú chemické látky, ktoré rozpúšťajú živicu a uľahčujú jej odstránenie. Odstraňovače živice sú dostupné v obchodoch s autodoplnkami a online.

Pri odstraňovaní živice z auta je dôležité používať špecifické autokozmetické produkty, ktoré sú bezpečné pre lak vozidla. Tieto produkty sú špeciálne navrhnuté tak, aby rozpustili živicu bez poškodenia alebo poškriabania laku. Tu sú niektoré typy autokozmetiky vhodné na odstránenie živice:

  • Špeciálne čističe živice (tar removers): tieto produkty sú formulované špeciálne na odstránenie živice a iných lepkavých nečistôt. Často obsahujú zložky, ktoré bezpečne rozpúšťajú živicu, umožňujúc jej ľahké odstránenie.
  • Bug and tar remover (čističe hmyzu a živice): tieto čističe sú univerzálne a môžu byť použité na odstránenie živice, ako aj stôp po hmyze a iných cestných nečistôt.
  • Detailingové spreje: niektoré detailingové spreje majú schopnosť rozpúšťať živicu a sú vhodné na jemné čistenie lakovaných povrchov.
  • Klay bar (čistiaca hlina): aj keď hlina sama o sebe priamo neodstráni živicu, môže byť použitá po aplikácii čistiaceho prostriedku na hlbšie čistenie a odstránenie zvyškov živice a iných nečistôt z povrchu laku.

Pri používaní týchto produktov je dôležité postupovať podľa pokynov výrobcu a vždy najprv vyskúšať produkt na malej, menej viditeľnej časti laku, aby ste sa uistili, že nedochádza k poškodeniu.

Domáce metódy odstránenia živice z laku auta 

Existuje niekoľko domácich metód, ktoré môžete použiť na odstránenie živice z laku auta. Tu sú niektoré z najbežnejších:

Ľad

Ľad je jednou z najúčinnejších metód na odstránenie čerstvej živice z laku auta. Namažte postihnuté miesto ľadom a nechajte ho chvíľu pôsobiť. Živica by sa mala schladiť a stať sa krehkou. Potom ju môžete zoškrabať nožom alebo škrabkou. Pozor, toto môže vážne poškodiť lak auta, nakoľko do laku a živice idete ostrými predmetmi, ktoré sami o sebe môžu poškodiť lak. Toto nie je dobrý spôsob domáceho odstránenia živice. 

Olej

Olej môže pomôcť zmäkčiť živicu a uľahčiť jej odstránenie. Naneste trochu oleja na postihnuté miesto a nechajte ho chvíľu pôsobiť. Živica by sa mala zmäkčiť a stať sa ľahšie odstrániteľnou.

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna môže pomôcť absorbovať živicu a uľahčiť jej odstránenie. Naneste trochu sódy bikarbóny na postihnuté miesto a nechajte ju chvíľu pôsobiť. Živica by sa mala absorbovať do sódy bikarbóny. Potom ju môžete zotrieť suchou handričkou.

Acetón

Acetón je silné rozpúšťadlo, ktoré môže pomôcť odstrániť živicu z laku auta. Avšak acetón môže poškodiť lak, preto ho používajte opatrne. Naneste trochu acetónu na vatový tampón a priložte ho na postihnuté miesto. Nechajte acetón pôsobiť niekoľko minút. Živica by sa mala začať rozpúšťať.

Ani jeden z týchto spôsobov nie je úplne vhodný na odstránenie živice z laku, a preto radšej použite autochémiu na to špeciálne určené.

Tu sú niektoré tipy, ktoré vám pomôžu pri odstránení živice z laku auta:

  • Čím skôr začnete odstraňovať živicu, tým ľahšie to bude.
  • Buďte opatrní, aby ste nepoškriabali lak.
  • Ak používate acetón, používajte ho opatrne a len na krátku dobu.
  • Ak po odstránení živice ostane na laku auta nejaká stopa, môžete ju vyleštiť pomocou leštičky alebo handričky.

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl