Peugeot a Opel urýchľujú elektromobilnú revolúciu - inovácie a dostupnosť pre každého

Peugeot a Opel urýchľujú elektromobilnú revolúciu - inovácie a dostupnosť pre každého
Pridané 09.05.2024

Zdá sa, že Peugeot a Opel skutočne posúvajú hranice v oblasti elektromobility, čo je skvelá správa!

Akcelerácia elektrickej revolúcie automobilkami ako Peugeot a Opel naznačuje, že sa sústreďujú na inovácie a zároveň sa snažia urobiť elektromobily dostupnejšími pre širšiu verejnosť. Toto môže zahŕňať zavádzanie nových technológií batérií, zlepšenie výkonu vozidiel a možno aj cenové stratégie, ktoré by elektromobily urobili atraktívnejšími pre viac spotrebiteľov.

Záväzok týchto značiek k elektromobilite môže tiež znamenať rozšírenie ich produktových liniek s viacerými plne elektrickými modelmi a zlepšenie infraštruktúry pre nabíjanie, čo by malo zjednodušiť prechod od spaľovacích motorov k elektromobilom.

Aké sú výhody elektromobilov?

V posledných rokoch sme svedkami revolúcie v automobilovom priemysle, ktorá smeruje k elektromobilom a dôvody tejto zmeny sú viac než presvedčivé. S celým radom benefitov, od výraznej ochrany životného prostredia po významné úspory nákladov, sa elektromobily rýchlo stávajú preferovanou voľbou pre ekologicky a ekonomicky orientovaných spotrebiteľov. Okrem toho elektromobily dokážu zrýchľovať oveľa rýchlejšie ako spaľovacie autá a poskytujú okamžitý krútiaci moment, vďaka čomu je jazda na elektromobile plynulá a tichá.

Prečo elektromobily Peugeot a Opel?

Peugeot a Opel, dve automobilové značky patriace pod Stellantis (vzniknutý fúziou Fiat Chrysler Automobiles a Groupe PSA), ponúkajú radu elektromobilov s rôznymi prednosťami, ktoré ich robia atraktívnou voľbou pre všetkých, ktorý túžia po štýlových a výkonných elektromobiloch. Peugeot a Opel disponujú širokou škálou elektromobilov, ktoré uspokoja rôzne potreby a rozpočty. V ponuke nájdete hatchbacky, SUV aj úžitkové vozidlá.

Ktoré elektromobily ponúka Peugeot a Opel?

Elektromobily Peugeot

Peugeot plánuje do roku 2030 predávať v Európe už len elektromobily. V súčasnosti sú k dispozícii tieto nové elektrické modely

  • Peugeot e-208 je kompaktný hatchback vhodný na jazdu v meste. Ponúka dojazd až 342 km (212 míľ) a nabíjanie z 0 na 80 % za 30 minút. Je to priekopník v ponuke 100 % elektrického pohonu značky Peugeot a v roku 2023 prešiel významným vývojom. Maximálny výkon modelu e-208 sa zvýšil o 15 percent, zo 100 kW (136k) na 115 kW (156k).
  • Peugeot e-2008, malé SUV pre tých, ktorí potrebujú o niečo viac priestoru ako e-208. Dojazd dosiahne 315 km (196 míľ) a nabíjanie z 0 na 80 % trvá 30 minút.
  • Peugeot e-Traveller - luxusný a komfortný elektromobil, ktorý môžu niektorí nazvať aj “elektro mikrobus”, ktorý ponúka flexibilnú konfiguráciu sedadiel až pre 9 osôb. Vyznačuje sa výborným dojazdom a pokročilými infotainment systémami, ideálny pre dlhšie cesty a rodinné výlety.
  • Peugeot e-Partner Furgon -kompaktné elektrické úžitkové vozidlo určené pre mestské podnikanie, ktoré kombinuje agilnosť s nulovými emisiami. Poskytuje praktický nákladový priestor až 6,6 m3 a dojazd až 275 km. Ideálny pre rozvoz tovaru a náradia v mestských oblastiach.
  • Peugeot e-Expert Furgon - viacúčelový elektrický furgon s vynikajúcou nosnosťou a dostatočným dojazdom na denné komerčné využitie. Ponúka vysokú úroveň prispôsobenia pre rôzne podnikateľské potreby. Dojazd až 330 km a užitočné zaťaženie až 1 275 kg.
  • Peugeot e-Expert Combi je priestranný mikrobus pre prepravu až 9 osôb s dojazdom až 330 km. Verzia e-Expert je prispôsobená pre prepravu osôb, kombinuje pohodlie a funkčnosť s elektrickým pohonom. Ponúka flexibilné usporiadanie sedadiel a tichú jazdu, ideálna pre prepravu zamestnancov alebo malé skupiny.
  • Peugeot e-Boxer Furgon - najväčší úžitkový elektrický model od Peugeotu, ktorý sa hodí na prepravu veľkých objemov alebo ťažkého tovaru s minimalizovanými emisiami. Ponúka robustnú konštrukciu a rozsiahle možnosti upravenia interiéru pre špecifické podnikateľské využitie.

Elektromobily Opel

  • Opel Corsa-e je dynamický a štýlový mestský hatchback, ktorý kombinuje klasický dizajn s modernou elektrickou pohonnou jednotkou. Ponúka rýchle nabíjanie, tichý chod a dojazd, ktorý uspokojí bežné denné potreby bez potreby dopĺňania paliva.
  • Opel Astra Electric- je moderné elektrické vozidlo, ktoré kombinuje vysoký výkon a ekologickú účinnosť s ikonickým dizajnom. S tichým chodom a rýchlym nabíjaním je ideálnym spoločníkom pre každodenné jazdy, či už v meste alebo na diaľnici. S jeho spoľahlivým dojazdom, pokročilými jazdnými technológiami a štýlovým vzhľadom ponúka bezstarostný zážitok z elektromobilu.
  • Opel Mokka-e kompaktné SUV, ktoré prináša silu a výkon v elektrickej forme. Tento model je vybavený pokročilými asistenčnými systémami pre vodiča a interaktívnym infotainment systémom, čím zabezpečuje komfort a bezpečnosť na každej ceste.
  • Opel Vivaro-e elektrická verzia obľúbenej dodávky, Vivaro-e, je ideálna pre firmy, ktoré sa snažia znížiť svoju uhlíkovú stopu pri zachovaní výkonu a funkčnosti. Ponúka vynikajúci dojazd a flexibilnú kapacitu nákladného priestoru, čo ju robí vhodnou pre rôzne komerčné využitia.
  • Opel Combo-e multifunkčné rodinné vozidlo, ktoré zdôrazňuje priestor, komfort a efektívnosť. Jeho elektrický pohon a priestranný interiér sú ideálne pre rodiny, ktoré hľadajú veľké, spoľahlivé, výkonné a elektrické auto s nízkymi prevádzkovými nákladmi. 
  • Opel Zafira-e je všestranný elektrický mikrobus na prepravu osôb alebo pre veľké rodiny, ktoré majú radi dostatok priestoru a jednoznačne necestujú naľahko. Ponúka vysokú úroveň pohodlia a flexibilitu s rôznymi konfiguráciami sedadiel pre až 9 osôb, ideálny pre veľké rodiny alebo ako firemné vozidlo. Tento model sa vyznačuje výborným dojazdom a pokročilými bezpečnostnými funkciami, čo umožňuje pohodlné a bezpečné cestovanie. Dojazd až 339 km.
  • Opel Movano-e robustný a efektívny elektrický nákladný van, ktorý poskytuje obrovský nákladový priestor a je ideálny pre firmy potrebujúce spoľahlivé vozidlo s nízkou uhlíkovou stopou, prevádzkovými nákladmi a dostatočnými výkonom. Ponúka prispôsobivé riešenia pre nákladový priestor a pokročilé vodičské asistenčné systémy, čo z neho robí perfektného partnera pre každodenné komerčné využitie.

Tieto modely reflektujú záväzok značky Opel voči ekologickejšiemu a udržateľnejšiemu spôsobu jazdy, ponúkajúc vodičom možnosť užívať si cesty s menším dopadom na životné prostredie.

Ponúka Opel a Peugeot inovatívne technológie v elektromobilite?

Opel a Peugeot sú aktívne zapojení do inovácií v oblasti elektromobility a vo svojich elektrických modeloch ponúkajú rad pokročilých technológií:

Opel 

  • Inteligentné nabíjacie technológie - ponúka rýchlonabíjanie, ktoré umožňuje vozidlám ako Corsa-e a Mokka-e dosiahnuť výrazné zvýšenie dojazdu na nabitie v krátkom čase. Napríklad Corsa-e môže byť nabíjaná na verejných rýchlonabíjacích staniciach a dosiahnuť až 80% kapacity batérie za približne 30 minút.
  • Regeneratívne brzdenie - technológia umožňuje vozidlám získať späť energiu počas spomaľovania alebo brzdenia, čím sa zvyšuje celkový dojazd vozidla.
  • Pokročilé infotainment systémy - sú vybavené najnovšími systémami infotainment, optimalizovanými pre elektrické vozidlá, zobrazujúc dostupné nabíjacie stanice a ich aktuálny stav obsadenosti, a podobne.

Peugeot

  • Peugeot e-CMP Platform - platforma je špeciálne navrhnutá pre elektrické vozidlá a umožňuje optimalizáciu vnútorného priestoru a jazdných vlastností. Poskytuje robustné jazdné charakteristiky a efektívne využitie energie.
  • Adaptívny tempomat s funkciami pre elektromobily, Peugeot pri svojich modeloch ponúka adaptívne riadenie rýchlosti, ktoré je prispôsobené pre elektromobily a zahŕňa funkcie ako automatické zastavenie a opätovné rozbehnutie v závislosti od pohybu vozidiel vpredu.
  • Pokročilý multimediálny systém s dotykovými obrazovkami, ktoré poskytujú prístup k navigácii, multimédiám a nastaveniam vozidla, vrátane monitorovania stavu batérie a plánovania trasy s ohľadom na nabíjacie stanice.

Tieto technológie predstavujú len časť toho, ako Opel a Peugeot vkladajú inovácie do svojich elektrických vozidiel, zvyšujúce atraktivitu, udržateľnosť a praktickosť pre spotrebiteľov.

Sú elektrické autá lepšie ako klasické so spaľovacími motormi? 

Hoci slovo "lepšie" je subjektívne a závisí od vašich individuálnych potrieb a preferencií, v porovnaní s autami so spaľovacím motorom ponúkajú elektromobily pre priemerného vodiča mnoho hmatateľných výhod. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich:

  • Prevádzkové úspory: elektromobily sú oveľa lacnejšie na prevádzku ako autá so spaľovacím motorom. Cena za nabitie elektromobilu je výrazne nižšia ako cena za liter benzínu či nafty. Okrem toho elektromobily nemajú toľko pohyblivých častí, takže si vyžadujú menej údržby.
  • Ekologické úspory: elektromobily neprodukujú žiadne emisie výfukových plynov, čím prispievajú k čistejšiemu ovzdušiu a zdravšiemu životnému prostrediu. To je obzvlášť dôležité v mestách a oblastiach s vysokou mierou znečistenia ovzdušia.
  • Lepšie technológie: sú vybavené najmodernejšími technológiami, ktoré ponúkajú plynulú jazdu, rýchle zrýchlenie a tichý chod. Mnohé z nich disponujú aj pokročilými asistenčnými systémami vodiča, ktoré zvyšujú bezpečnosť a komfort jazdy.

Elektromobily prinášajú aj ďalšie benefity, ako napríklad bezplatné parkovanie v niektorých mestách a parkoviskách, prístup do vyhradených pruhov pre autobusy a znížené dane. Tieto benefity skôr pocítite pri návšteve EÚ štátov s vyšším zastúpením elektromobilov.

Samozrejme, existujú aj určité obmedzenia elektromobilov. Napríklad dojazd na jedno nabitie je stále nižší ako u spaľovacích áut a nabíjacia infraštruktúra zatiaľ nie je tak rozvinutá. V niektorých prípadoch, ako napríklad pri ťahaní ťažkého nákladu alebo jazde na dlhé vzdialenosti, môže byť plug-in hybridný elektromobil výhodnejšou voľbou.

Pre bežného vodiča s klasickými požiadavkami na automobil ponúkajú elektromobily mnoho hmatateľných výhod v porovnaní s autami so spaľovacím motorom. Sú lacnejšie na prevádzku, šetrnejšie k životnému prostrediu, ponúkajú moderné technológie a prinášajú aj ďalšie benefity. Ak zvažujete kúpu nového auta, elektromobil by mal byť určite na vašom zozname kandidátov.

V ktorých EÚ krajinách je najviac elektromobilov

Podľa údajov Eurostatu bolo v roku 2022 v EÚ 3,7 milióna registrovaných elektromobilov (BEV a PHEV). Najviac elektromobilov na 1000 obyvateľov bolo v týchto krajinách:

  • Holandsko: 39,8
  • Švédsko: 32,6
  • Dánsko: 29,7
  • Fínsko: 27,1
  • Portugalsko: 25,3

Očakáva sa, že adopcia elektromobilov v EÚ v nasledujúcich rokoch porastie. Podľa prognóz Eurostatu by do roku 2030 mohlo byť na cestách EÚ až 46 miliónov elektromobilov.

Je elektrické vozidlo lepšie pre životné prostredie?

V krátkosti áno. Aj keď elektrické vozidlo v žiadnom prípade nemá výrobný proces s nulovými emisiami, akonáhle je na ceste, ak je celé elektrické, nevypúšťa ani gram výfukových emisií. To znamená, že každý bezemisný kilometer, ktorý vozidlo najazdí, spláca svoj výrobný dlh, až kým sa približne päť až sedem rokov jeho životnosti vozidla nevyrovná a potom začne šetriť emisie. Potom, na konci životnosti batérie vozidla, môže byť recyklovaná až z 95 percent, pričom regenerované minerály a kovy sa vrátia späť do dodávateľského reťazca batérií.

V čom je elektromobil lepší?

Elektromobily sú vozidlá súčasnosti, ale sú to aj vozidlá, ktoré nás v budúcnosti dopravia z bodu A do bodu B. Stanú sa bežnou súčasťou našich ciest a životov a pravdepodobne už nebudeme porovnávať či sú alebo nie sú lepšie. Každým rokom budú lepšie, krajšie, kvalitnejšie, s novými technológiami pre výdrž batérií a dojazdu a samozrejme ekologickejšie na výrobu a recykláciu. Sú založené na novej technológii s priestorom na zlepšenie v priebehu času.

Elektromobily prinášajú celý rad výhod oproti tradičným vozidlám so spaľovacím motorom, a to v mnohých oblastiach:

  • Ekologický dopad: elektromobily produkujú nulové priame emisie, čo znamená, že neemitujú škodlivé plyny ako oxid uhličitý (CO2) a oxidy dusíka (NOx) počas jazdy. To znižuje ich vplyv na znečistenie ovzdušia a globálne otepľovanie.
  • Nízke prevádzkové náklady: majú menej pohyblivých častí než vozidlá so spaľovacím motorom, čo znižuje náklady na údržbu. Tiež elektrina ako palivo stojí menej ako benzín alebo nafta, čo znižuje náklady na kilometrový výkon.
  • Energetická efektivita: sú výrazne efektívnejšie v premene energie z batérie na pohon kolies; zatiaľ čo benzínové a naftové motory majú efektivitu zhruba 20-30 %, elektrické motory môžu dosiahnuť až 90 % efektivitu.
  • Výkon a ovládanie: poskytujú okamžitý krútiaci moment, čo znamená rýchlejšie a plynulejšie zrýchlenie. To prináša lepšie ovládanie a zážitok z jazdy.
  • Tichý chod: sú značne tichšie než ich benzínové alebo naftové protipartie, čo zlepšuje komfort jazdy a znižuje hlukové znečistenie.
  • Podpora vládnych stimulov: mnohé vlády ponúkajú daňové úľavy, dotácie a ďalšie stimuly pre majiteľov elektromobilov, ako sú nižšie poplatky za registráciu alebo povolenie jazdy v pruhoch pre vozidlá s viacerými pasažiermi.
  • Energetická nezávislosť: používanie elektriny ako zdroja energie pre vozidlá môže zmenšiť závislosť krajiny na dovezených ropných produktoch, čím zvyšuje energetickú bezpečnosť.

Tieto výhody robia elektromobily atraktívnou voľbou pre mnoho ľudí a podnikov, ktorí hľadajú udržateľnejšie a efektívnejšie riešenia pre svoje prepravné potreby.

Na záver

Elektromobily Peugeot a Opel predstavujú skvelú voľbu pre tých, ktorí hľadajú štýlové, komfortné a technologicky vyspelé elektromobily. Vďaka širokej ponuke modelov a dostupným cenám sa medzi nimi určite nájde ten pravý kúsok pre vás. Nakonfigurujte si elektromobil podľa predstáv alebo si nájdite skladové elektromobily vo FINAL-CD.

 

 

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl